Сирните Заговезни в Батак е  известен още като Прошна неделя

...
Сирните Заговезни в Батак е  известен още като Прошна неделя
Коментари Харесай

В Батак палят процепи до небето

Сирните Заговезни в Батак е  известен още като " Прошна неделя " или " Прошни заговельки ". На този ден младите желаят амнистия с целуване на ръка от своите възрастни родители, роднини и кумове. 

В Батак на Сирни Заговезни се палят процепи. Така се назовават огньовете, които в миналото вечер са  горели по хълмовете край града. Процепите са се правили от три върлини, препречени с летви като стълба, напълнени със плява и сено. В обичая са взели участие момчета и ергени. Вечерта запалвали процепа и децата скачали край него, викали,чернели лицата си, описа за ритуала Теодора Пейчинова,директор на Историческия музей в родопския град. За да бъде непокътната традицията музейните служащи пресъздадоха   ритуала. По думите на Теодора Пейчинова  процепи не са палени от 2012-а. 
Смята се, че сме наследили обичая да се палят огньове към деня на пролетното равноденствие от траките. В Батак процепите са се свързвали със земеделието и по тази причина батачани деликатно следели накъде отива димът от огньовете. Вярвали, че през идващото лято там нивите ще родят най-вече и осветените от светлината на огъня места няма да бъдат бити от градушка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР